زمانی که شما تصمیم میگیرید سیستم پردازشی مثل کامپیوتر، لپ تاپ یا سرور تهیه کنید، باید در مورد فهرست طولانی از قطعات و سختافزارهای مختلف تصمیمگیری کنید که قرار است در نهایت به مجموعهای هماهنگ و یکپارچه تبدیل شوند.
در این میان پردازنده یکی از مهمترین موارد است که احتمالا بر تصمیم شما در انتخاب سایر قطعات هم تاثیر میگذارد. حال اولین و مهمترین سوالی که باید از خود بپرسید این سوال ساده است: کدام سی پی یو بهتر است؟
کاملا شبیه به انتخاب بین اپل یا مایکروسافت. اجازه دهید کمی عمیقتر به جزییات نگاه کنیم تا بدانیم کدام انتخاب، برای سیستم شما بهتر است.
مطمئناً کاربرانی که قصد دارند سیستم گیمینگ را تهیه کنند، انتخاب بهترین CPU برای کامپیوتر گیمینگ بسیار برای آنها مهم است. پس شناخت اینکه کدام برند میتواند برای سیستم بازی آنها مناسبتر باشد، اهمیت بالایی خواهد داشت.
شرکت AMD و Intel همواره رقیب یکدیگر بودهاند و با حضور در بازار تولید پردازنده، تکنولوژیهای نوین خود را ارایه دادهاند. برای آشنایی بیشتر با این دو شرکت فناوری، در ادامه با ما همراه باشید.
پردازنده AMD بهتر است یا Intel ؟
واقعیت این است که در نیازمندیهای روزمره نمیتوان تفاوت زیادی بین پردازنده اینتل و پردازنده AMD، قائل شد اما در بحث کاربری حرفهای داستان فرق اساسی دارد.
بسیاری از حرفهای ترین گیمرها AMD را به اینتل ترجیح میدهند.
پردازنده AMD معمولاً در شرایط برابر توان پردازش بالاتری برای بازیها دارد و این عاملی شده تا دو غول دنیای تولید کنسول بازی، یعنی ایکس باکس و پلی استیشن نیز از پردازنده AMD در محصولات خود استفاده کنند.
این یک امتیاز مثبت به نفع AMD خواهد بود. پس تا اینجا میتوان گفت که اگر یک گیمر هستید، AMD انتخاب بهتری برای شما خواهد بود. این یکی از ویژگیهای پردازنده مناسب برای بازی کامپیوتری است که در مطلبی جدا در مورد آن صحبت کردیم.
دمای بالا بلای جان پردازنده AMD
پردازنده AMD در تجربه عامه بازار با یک نقص بزرگ روبرو است؛ دمای بالا! پردازنده AMD متأُسفانه در کنار توانی بیشتر دمای کاری بالاتری دارند و این موضوع در پردازنده های گرافیکی محسوس تر است.
این موضوع تا حدی جدی است که خود شرکت AMD نیز در بسیاری از نسلهای پردازنده خود در جهت رفع این مشکل برآمده و توانسته راهکارهای خوبی ارائه کند.
AMD در بعضی از نسلها استفاده از سیستم خنک کننده مایع با کمک مبرد را پیاده کرد. در این سیستم از گردش مداوم مایع مبرد برای کاهش دمای چیپ استفاده خواهد شد.
انواع سی پی یو AMD
شما بسته به نیاز خود میتوانید از نسلهای متفاوتی از پردازنده AMD استفاده کنید.
در زمان طولانی که AMD در حال رقابت در دنیای پردازندههاست، ردهها و دسته های مختلفی از این برند به بازار عرضه شده است که نام بردن از تمام آنها در این مقاله، احتمالا حوصله شما را سر می برد.
ما در این متن به معرفی و بررسی اجمالی جدیدترین مدلهای این برند در سطوح مختلف خواهیم پرداخت.
نسل های CPU AMD
Ryzen 3:
این رده از پردازنده AMD در سه مدل متفاوت عرضه خواهد شد.
هر سه مدل از چهار هسته واقعی استفاده میکنند با این تفاوت که در مدل ۲۳۰۰X حد نهایی کلاک هستهها ۴ گیگاهرتز در مدل ۱۳۰۰X این عدد ۳.۷ گیگاهرتز و در مدل ۱۲۰۰ حد نهایی ۳.۴ گیگاهرتز است.
از این رده به عنوان رقیب همسان با مدل Core i3 در برند اینتل یاد میشود.
Ryzen 5:
در این رده تنوع بیشتری را شاهد هستیم. در عین حال توان خروجی اکثر مدلهای این رده بیش از پردازندههای رده Ryzen3 است. برای حفظ اختصار به بررسی سه مدل برتر این رده خواهیم پرداخت.
مدل ۳۶۰۰X یکی قوی ترین پردازنده های ای ام ادی در این رده است.
در این مدل تعداد هستههای حقیقی پردازنده عدد ۶ اعلام شده است که در هنگام پردازش با افزوده شدن هستههای مجازی میتوان این عدد را تا ۱۲ افزایش داد.
فرکانس هر هسته در این پردازنده AMD بین ۳.۸ تا ۴.۴ گیگاهرتز است. مقاوم دوم این رده از نظر توانایی به مدل ۳۶۰۰ خواهد رسید.
این مدل از نظر تعداد هستهها شرایط برابری با مدل پیشین دارد و تنها در فرکانس هسته که بین ۳.۶ تا ۴.۲ است تفاوت قابل توجهی با مدل قبلی دارد.
رده سوم هم متعلق است به مدل ۲۶۰۰X است.
این مدل در تمام مشخصات با مدل اخیر دارای استراک است جز در سیستم خنککننده آن که در این مدل از گونه قدیمی و ضعیفتر (Wraith Spire) اما در مدل ۳۶۰۰ از تکنولوژی (Wraith Spire) برای خنک سازی چیپ استفاده شده است.
برای مثال یک لپ تاپ AMD مجهز به این پردازنده رقیبی برای یک لپ تاپ Core i5 محسوب می شود.
Ryzen 7:
این رده با استفاده از معماری متفاوتی با رقیب اصلی و سرسخت اینتل در بازار پردازندههای رده بالا تبدیل شده است.
قویترین مدل این رده ۳۸۰۰X است؛ یک غول هشت هستهای با ۱۶ رشته پردازشی مجزا و فرکانس ۳.۹ تا ۴.۵ گیگاهرتز همان چیزی است که آمادگی به چالش کشیدن رده Core i7 اینتل را دارد.
در این مدل پردازنده AMD مقدار کش L3 را به عدد اعجابانگیز ۳۲ مگابایت رسانده است!
وظیفه تنفس و خنکسازی این غول بی شاخ و دم بر عهده تکنولوژی (Wraith PRISM) است که بالاترین حد ممکن است از خنک سازی را برای این مدل از پردازنده AMD به ارمغان آورده است.